Είχαμε το inflation, το shrinkflation και τώρα έχουμε το sh*tflation!

Είχαμε το inflation, το shrinkflation και τώρα έχουμε το sh*tflation!

Ο πληθωρισμός κάνει τα πράγματα ακριβότερα, το shrinkflation κάνει το περιεχόμενο λιγότερο και το sh*tflation αρχίζει και τα κάνει για πέταμα.

4.6 min read 684 Words Κοινωνία & Eργασία Public

Η ζωή μας γίνεται ολοένα και πιο πολύπλοκη.

Ο πληθωρισμός κάνει τα προϊόντα πιο ακριβά. Άρα με τα χρήματα που έχουμε μπορούμε να αγοράζουμε ολοένα και λιγότερα.

Οι εταιρείες προσπαθώντας να κρύψουν την αύξηση του κόστους επινοούν μεθόδους για να μπερδέψουν τον πελάτη κάνοντας το περιεχόμενο των συσκευασιών ή τις συσκευασίες τις ίδιες μικρότερες, στην ίδια τιμή. Κάποιες εταιρείες μάλιστα όχι μόνο μειώνουν το προϊόν που αγοράζεις στο τέλος, αλλά αυξάνουν και την τιμή ταυτόχρονα!

Η κατάσταση δεν σημαίνει αυτομάτως ότι οι εταιρείες προσπαθούν να κερδοσκοπήσουν. Όταν το κόστος αυξάνεται συνεχώς και οι πολίτες αδυνατούν πλέον να πληρώσουν ακόμα και για βασικά καταναλωτικά αγαθά οι εταιρείες πρέπει να βρουν τρόπους να επιβιώσουν και αυτές. Φυσικά σε τέτοιες εποχές θα βοηθούσε η μείωση της φορολόγησης των προϊόντων όπως για παράδειγμα ο μηδενισμός του ΦΠΑ για ένα διάστημα αλλά οι κυβερνήσεις για κάποιο λόγο -που τόσο αγαπούν τους πολίτες- συνήθως δεν το κάνουν.

Με τον τρόπο αυτό πρέπει να αγοράζεις μεγαλύτερες ποσότητες -σε τεμάχια- ή τα προϊόντα στο σπίτι τελειώνουν πολύ πιο γρήγορα και αναγκάζεσαι να πηγαίνεις συχνότερα στο σούπερ μάρκετ ξοδεύοντας περισσότερα χρήματα, κόπο και χρόνο.

Δεν φτάνουν όμως όλα τα παραπάνω!

Οι εταιρείες στον αγώνα τους να κρατήσουν τις τιμές σε κάποιο αποδεκτό επίπεδο μειώνουν πλέον δραστικά την ποιότητα. Είτε αφορά προϊόντα διατροφής είτε οποιοδήποτε άλλο καταναλωτικό προϊόν. Η κατάσταση αρχίζει και γίνεται ανυπόφορη.

Πριν λίγες μέρες πήρα ένα έπιπλο μπάνιου το οποίο ήταν ακριβώς το ίδιο με αυτό που παρήγγειλα πριν 8 χρόνια. Το μόνο το οποίο τελικά ήταν κοινό στα δυο προϊόντα ήταν το όνομα και η τιμή. Η ποιότητα αυτού που παρέλαβα σήμερα ήταν το 1/3 αυτού που αγόρασα πριν 8 χρόνια! Αν θέλετε την άποψή μου αυτό το έπιπλο δεν θα την παλέψει ούτε 2 χρόνια. Τόσο σαβούρα.

Αυτό οδηγεί στην ταχύτερη φθορά των αντικειμένων που έχουμε. Αυτό σημαίνει περισσότερους μπελάδες και ζημιές. Η ιστορία αυτή δεν κοστίζει μόνο χρήμα αλλά και χρόνο. Για την ακρίβεια δεν γνωρίζω αν το έχετε παρατηρήσει αλλά ο κόσμος αρχίζει και χάνει πια τα λογικά του.

Δείτε το σχετικό βίντεο

Bonus

Πληθωρισμός (Inflation):

Ο πληθωρισμός είναι η γενική αύξηση των τιμών αγαθών και υπηρεσιών σε μια οικονομία για μια πεπερασμένη χρονική περίοδο. Αυτό σημαίνει ότι η αγοραστική δύναμη του χρήματος μειώνεται, με αποτέλεσμα οι καταναλωτές να χρειάζονται περισσότερα χρήματα για να αγοράσουν τα ίδια προϊόντα που αγόραζαν στο παρελθόν. Για τους καταναλωτές, αυτό σημαίνει ότι το κόστος ζωής αυξάνεται, ενώ οι μισθοί μπορεί να μην αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό.

Συρρίκνωση συσκευασιών (Shrinkflation):

Η συρρίκνωση συσκευασιών είναι μια πρακτική όπου οι εταιρείες μειώνουν την ποσότητα του προϊόντος στις συσκευασίες, ενώ διατηρούν την ίδια τιμή ή ακόμα και την αυξάνουν. Για παράδειγμα, μια συσκευασία που περιείχε 500 γραμμάρια μπορεί να μειωθεί στα 450 γραμμάρια, αλλά η τιμή παραμένει ίδια. Οι καταναλωτές πολλές φορές δεν αντιλαμβάνονται τη διαφορά άμεσα, αλλά στην πραγματικότητα πληρώνουν περισσότερα ανά μονάδα προϊόντος.

Χαμηλότερη ποιότητα (Sh*tflation):

Για να περιορίσουν το κόστος παραγωγής, ορισμένες εταιρείες μειώνουν την ποιότητα των πρώτων υλών ή της κατασκευής των προϊόντων τους. Αυτό μπορεί να σημαίνει λιγότερο ανθεκτικά προϊόντα, αλλαγές στη γεύση στα τρόφιμα ή χαμηλότερη απόδοση σε υπηρεσίες και προϊόντα. Οι καταναλωτές μπορεί να αντιληφθούν την αλλαγή στην ποιότητα, αλλά έχουν περιορισμένες επιλογές, ιδίως όταν τα περισσότερα προϊόντα της αγοράς επηρεάζονται από την ίδια τακτική.

Επίδραση στους καταναλωτές:

Αυτές οι πρακτικές και οι οικονομικές συνθήκες προκαλούν αύξηση του άγχους στους καταναλωτές, καθώς δυσκολεύονται να διαχειριστούν τα οικονομικά τους. Οι μειώσεις στην ποιότητα και ποσότητα των προϊόντων οδηγούν επίσης σε χαμηλότερη ικανοποίηση, ενώ το εισόδημά τους δεν επαρκεί για να καλύψει βασικές ανάγκες με την ίδια ευκολία όπως παλιότερα.

Προοπτικές για το μέλλον:

Εάν οι οικονομικές συνθήκες δεν βελτιωθούν, οι καταναλωτές ενδέχεται να συνεχίσουν να βλέπουν αυξήσεις τιμών, συρρίκνωση συσκευασιών και χαμηλότερη ποιότητα προϊόντων. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη δυσαρέσκεια, αλλαγές στις καταναλωτικές συνήθειες (π.χ. προτίμηση φθηνότερων προϊόντων ή εγχώριων εναλλακτικών) και πιθανώς μεγαλύτερη στροφή σε προϊόντα δεύτερης κατηγορίας ή σε παροχή υπηρεσιών που βασίζονται στην οικονομία του διαμοιρασμού (sharing economy). Οι επιχειρήσεις που καταφέρνουν να διατηρήσουν μια ισορροπία ανάμεσα στην ποιότητα και την τιμή ενδέχεται να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των καταναλωτών σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

Related «Κοινωνία & Eργασία»

View all of topic