Η τεχνητή νοημοσύνη είναι επικίνδυνη όταν είναι ανοιχτού κώδικα. Κάπου το έχω ξανακούσει αυτό πριν 30 χρόνια

Η τεχνητή νοημοσύνη είναι επικίνδυνη όταν είναι ανοιχτού κώδικα. Κάπου το έχω ξανακούσει αυτό πριν 30 χρόνια

Εποχές που το διαδίκτυο ήταν ακόμα κάτι εντελώς νέο και ριζοσπαστικό, σε σημείο που προκαλούσε ανησυχία για το μέλλον της εργασίας. Οι διακομιστές τότε στην πλειοψηφία τους χρησιμοποιούσαν λειτουργικά και εφαρμογές κλειστού κώδικα. Τότε έκανε τα πρώτα του βήματα το λογισμικού ανοιχτού κώδικα.

5.5 min read 824 Words Τεχνολογία Public

Θυμάμαι μέχρι σήμερα τις κραυγές:

Είναι επικίνδυνο να χρησιμοποιήσεις λειτουργικό σύστημα και εφαρμογές για περιβάλλοντα διακομιστών. Αν ο καθένας βλέπει τον κώδικα θα μπορεί να βρει τρύπες και άρα να χακάρει κάθε τέτοιο σύστημα

🙄

Ποια είναι η πραγματικότητα σήμερα;

Το 96% των εφαρμογών σήμερα χρησιμοποιούν τουλάχιστον ένα τμήμα ανοιχτού κώδικα. Αναφέρομαι σε όλες τις εφαρμογές του κόσμου είτε είναι για διακομιστές είτε όχι. Αντιλαμβάνεστε τι έχει γίνει τα τελευταία 30 χρόνια;

Όχι απλά είχαν άδικο όσοι προφήτευαν το τέλος του κόσμου με το λογισμικό ανοιχτού κώδικα αλλά οι εφαρμογές αυτές είναι οι καλύτερες και ασφαλέστερες που υπάρχουν στην αγορά! Είναι και λίγο οξύμωρο φυσικά πως οι εφαρμογές ανοιχτού κώδικα είναι πάντα καλύτερες από τις αντίστοιχες που προσπαθούν να δημιουργήσουν τεχνολογικοί κολοσσοί με αμύθητους προϋπολογισμούς. Δείτε απλά την προσπάθεια της Microsoft με τον Internet Explorer. Μετά από δεκαετίες τα παράτησε και υιοθέτησε τη μηχανή του Chromium Project που είναι ανοιχτού κώδικα!

Σήμερα, το 96,3% των κορυφαίων διακομιστών του ιστού τρέχουν Linux, ένα λειτουργικό σύστημα ανοικτού κώδικα. Η δημοτικότητα του Linux επεκτείνεται πέρα από τους διακομιστές ιστού, κυριαρχεί και σε άλλους τομείς.

Όμως η τεχνητή νοημοσύνη πρέπει να μείνει στα χέρια τεχνολογικών κολοσσών

Άντε πάλι τα ίδια. Ο ανοιχτός κώδικας είναι επικίνδυνος. Επικίνδυνος αλήθεια για ποιον. Τι είναι όλη αυτή η ιστορία της «ασφάλειας». Από τι δηλαδή αγωνίζονται οι καλές κολοσσιαίες εταιρείες να μας προστατέψουν. Τι τους έπιασε ξαφνικά με την προστασία του πολίτη. Ως τώρα γνώριζα ότι οι εταιρείες αυτές έχουν έναν μόνο άξονα γύρω από τον οποίο κινούνται: το χρήμα. Οι επενδυτές και μέτοχοι θέλουν στο τέλος του χρόνου κέρδη. Πως αποκτήθηκαν δεν ενδιαφέρει κανέναν.

Έχουμε κάποιο χειροπιαστό δείγμα ενός «ασφαλούς» συστήματος ΑΙ από κάποια από αυτές τις εταιρείες; Ναι, έχουμε. Δείτε το Google Gemini. Καταπληκτικό ΑΙ το οποίο μας προκάλεσε κράμπες από τα γέλια. Όλοι έγιναν μαύροι. Οι ιδρυτές της Αμερικής, Ναζί, οι Βίκινγκς, Γερμανοί, Σουηδοί, οικογένειες, παιδιά μέχρι και οι πουτίγκες βανίλια. Καταπληκτικό. Τόση προστασία έχω να νιώσω δεκαετίες. Δηλαδή ο κίνδυνος κατά τη Google είναι να μην είμαστε αρκετά Woke; Ακόμα και αν έτσι αλλοιώνεται -ως διαγράφεται- όλη η ανθρώπινη ιστορία που μάθαμε ως σήμερα;

Ποιος είναι αλήθεια αυτός ο περιβόητος κίνδυνος που αφορά τον ανοιχτό κώδικα. Δεν αναφέρομαι στο ΑΙ γενικότερα ως τεχνολογία αλλά στη διαφορά ανοιχτού και κλειστού κώδικα.

Τι φοβούνται;

Ότι τα μοντέλα θα σκανάρουν τον ιστό και θα βγάλουν συμπεράσματα ότι τα εμβόλια τελικά δεν ήταν τόσο «ασφαλή και αποτελεσματικά»; Ότι δεν είναι ακριβώς έτσι η ιστορία με τον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας ή Ισραήλ-Παλαιστίνης; Μήπως τα ΑΙ αυτά βρουν αποκλίσεις από το αφήγημά τους; Δεν λαμβάνω θέση στο σημείο αυτό υπέρ ή κατά οποιουδήποτε αφηγήματος. Θέτω μια ερώτηση.

Τι ακριβώς σημαίνει «ασφαλές» ΑΙ και γιατί μπορούν να μας το παρέχουν μόνο τεχνολογικοί κολοσσοί. Η κοινότητα ανοιχτού κώδικα έχει αποδείξει περίτρανα ότι έχει τους μηχανισμούς να ανακαλύπτει λάθη, να δημιουργεί βελτιώσεις, να κλείνει «τρύπες» και ακόμα καλύτερα να δημιουργεί Branches και Forks τα οποία οδηγούν σε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα και λύσεις.

Φυσικά στο τέλος θα επικρατήσουν οι λύσεις ανοιχτού κώδικα και αυτό ακριβώς φοβούνται οι έχοντες την εξουσία. Όχι μόνο θα επικρατήσει αλλά θα τους ξεβρακώσει κιόλας. Το ΑΙ αποτελεί το τέλος τους για αυτό και τρέμουν. Το προβάδισμα δείχνει να το έχει σήμερα η εταιρεία OpenAI η οποία με παντελώς παράνομους τρόπους έγινε από ανοιχτού κώδικα, κλειστού κώδικα. Η κυριαρχία της εταιρείας είναι προσωρινή όπως παλαιότερα η Novell, η Sun Microsystems, IBM και η Microsoft επικρατούσαν στα λειτουργικά συστήματα των Servers.

Το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης ανήκει και πάλι στον ανοιχτό κώδικα

Εφαρμογές που θα αλλάξουν τη ζωή μας και το μέλλον μας ραγδαία. Εργαλεία τα οποία θα έχουμε όλοι στα χέρια μας και θα μπορούμε να κάνουμε έρευνες σε πεδία που ως τώρα θα απαιτούσαν ασύλληπτα κεφάλαια. Θα δούμε πάμφθηνη ως δωρεάν ενέργεια, θεραπεία του καρκίνου, αναστροφή της γήρανσης, καλύτερη διατροφή χωρίς βαρέα μέταλλα, έντομα, μικροπλαστικά και καρκινογόνες ουσίες, το τέλος της Big Pharma, αποκατάσταση των σχέσεων των δυο φύλων και πολλά άλλα.

Είναι αστείο αυτό που συμβαίνει. Η υπεροψία των τεχνολογικών γιγάντων της Αμερικής μου προκαλεί αν μη τι άλλο γέλιο. Θεωρούν ότι έχουν τον απόλυτο έλεγχο του ΑΙ ιδίως μετά την επιβολή περιορισμών στα ολοκληρωμένα στην Κίνα. Η Κίνα έκανε το εξής: ίδρυσε 20 εταιρείες για την εξέλιξη επεξεργαστών ΑΙ, έριξε τόνους από χρήματα και πριν λίγες μέρες έφτιαξαν τον πρώτο οπτικό επεξεργαστή τεχνητή νοημοσύνης ο οποίος ισχυρίζονται ότι είναι 3.000 φορές ταχύτερος από τον Α100 της nVidia με ασύλληπτα μικρότερη ενεργειακή κατανάλωση. Με την ενέργεια που απαιτεί ένα τσιπ της nVidia για μια ώρα το ολοκληρωμένο αυτό μπορεί να λειτουργήσει για 100 χρόνια. Έτσι γράφουν τουλάχιστον. Αν ισχύει μένει να το δούμε.

Φανταστείτε λοιπόν τους Κινέζους να το βάζουν σε μαζική παραγωγή και να το χρησιμοποιήσουν για την εκπαίδευση μοντέλων. Να θυμίσω στο σημείο αυτό ότι Κίνα και Ρωσία συνεργάζονται στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας εδώ και χρόνια. Η Αμερικάνοι θα μοιάζουν πολύ σύντομα με Νεάντερταλ που προσπαθούν να φτιάξουν με πέτρες ένα ρούτερ.

Το μέλλον ανήκει στον ανοιχτό κώδικα πράγμα πολύ αισιόδοξο για την ανθρωπότητα.

1729441731_839d3d10e237dc966dc6

Related «Τεχνολογία»

View all of topic